26-06-07

Zonneslag

espace_soleil18

Zonneslag

Zeker bij grote hitte of zéér warm weer, moeten wij nog meer aandacht schenken aan onze trouwe hond. Zij zijn heel gevoelig aan hitte en wanneer wij daar geen aandacht aan schenken kan dit zware gevolgen hebben.

Wanneer de hond zijn lichaamstemperatuur niet afdoend kan regelen, dan is een congestie van de hersenen hiervan het gevolg.

Hoe regelt onze hond zijn lichaamstemperatuur

Het is niet omdat hij niet zweet dat hij geen last heeft van de hitte. De hond regelt zijn lichaamstemperatuur via zijn ademhaling. Door vlugger te ademhalen zorgt hij ervoor dat er voldoende frisse lucht in de longen krijgt. Op die manier houdt hij de temperatuur van zijn lichaam op peil.

De hond heeft enkel op de voetkussentjes zweetklieren.

Deze zijn echter niet voldoende om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Hoe een zonneslag vermijden

-Laat je hond nooit alleen achter in een voertuig al is het zelfs maar voor enige minuten en al staat je voertuig in de schaduw.

Ingevolge het serre effekt stijgt de temperatuur in de wagen al vlug tot boven de 60° en dat is DODELIJK voor je hond.  thermometre boum

Wanneer je ziet dat een hond in de wagen is opgesloten, uiteraard bij zeer warm weer, aarzel dan niet om hem zo vlug mogelijk uit dat voertuig te halen. Sla indien nodig het raam stuk.

De wet op de dierenbescherming laat dit toe.

Haal er zeker de politie en desnoods de brandweer bij. 

-Doe je hond geen inspanningen doen wanneer het heel warm is.

Inspanningen kunnen steeds s'morgens worden gedaan.

-Zorg ervoor dat zij een koele plek hebben om te rusten tijdens het heetste van de dag.

-Hou oudere honden en honden die long- of hartproblemen hebben binnen.

-Zorg ervoor dat zij voldoende water hebben.

Symptomen van een zonneslag

Zeer snelle ademhaling, de muil is wijd geopend, de lichaamstemperatuur stijgt heel snel tot boven de 41°. Dit is heel gemakkelijk waar te nemen, je hoeft enkel en alleen maar aan het hoofd van je hond te gaan voelen, de tong wordt paars en hij beeft.

Behandeling

Breng je hond onmiddellijk in de schaduw. Houdt zijn lichaamsdelen, middels een vochtige koude handdoek koel. Opgepast, gebruik in geen geval ijsblokjes en geef hem absoluut geen koude douche. Het is immers essentieel dat je hond geleidelijk aan afkoelt.

Wanneer je hond bewusteloos geraakt of, ondanks de afkoeling, niet weer fit geraakt, moet deze onmiddellijk naar een dierenarts worden gebracht

 

Zelfs wanneer de hond volledig hersteld is, is het aan te raden om op kontrole te gaan bij de dierenarts.   

07:27 Gepost in Web

De commentaren zijn gesloten.