30-06-07

Reanimatie van je hond.

Waarom reanimeren: Je hond in leven houden tot de komst van een dierenarts. Het herstellen van de ademhaling en de hartwerking om te voorkomen dat, ingevolge zuurstofgebrek, de hersenen beschadigd worden.Zelfs al zie je de borstkas van de hond niet meer bewegen, kontroleer alleszins de ademhaling door te gaan voelen of hij, al dan niet, ademt.Kontroleer tegelijkertijd de hartslag van je hond. Het is mogelijk dat hij eveneens een hartstilstand heeft.

Wanneer hij niet meer ademt en er een hartstilstand is, dan dien je je hond zowel te beademen als hartmassage toe te passen.

Dit kun je blijven doen tot de komst van de dierenarts.

Er dient tien sekonden hartmassage te worden gedaan gekombineerd met 5 sekonden beademing. Eenmaal er een hartslag is moet de hartmassage gestopt worden en moet je verder gaan met beademing.

Beademen van je hond

luchtwegenMaak de luchtwegen vrij, strek de kop en de nek in het verlengde van de ruggegraat, trek de tong naar buiten en verwijder slijm, botjes, bloed.

Hou met een hand de bek van de hond goed gesloten en met de andere hand vorm je, met de duim en wijsvinger een "O".

kunstademhalingDeze plaats je op de neus van de hond en vervolgens blaas je lucht in de longen. Wanneer je dit doet zul de borstkas van de hond zien uitzetten.

Haal vervolgens je mond van je vingers en laat de longen leeglopen. Herhaal deze beweging om de 5 sekonden. Binnen de 10 minuten zou de hond zelfstandig moeten kunnen ademen.

Hartmassage

Van zodra je de hartstilstand vaststelt, kan dit soms worden verholpen door met je vuist 2 maal een korte klap te geven op de borstkas juist achter het schouderblad. Indien dit niet lukt moet je overgaan tot hartmassage. Plaats de muis van je hand op de rechterzijde van de hartmassageborstkas, juist achter het schouderblad, plaats je andere hand er boven op. Druk ongeveer 1 maal per sekonde en dit gedurende 10 sekonden. Na 5 sekonden herbegin je gedurende 10 sekonden. Kontroleer regelmatig de hartslag. Van zodra je hond terug een hartslag heeft stop dan de hartmassage.

12:27 Gepost in Général