17-07-07

Epilepsie

Wat ?

Epilepsie of vallende ziekte wordt veroorzaakt door een storing in de funktie van de hersencellen.Dit leidt er toe dat je hond, tijdelijk, de controle over een deel van zijn lichaamsfunkties verliest. De oorzaak ervan kan gelegen zijn in de hersencellen zelf, doch ook ziekten en zelfs gedragsafwijkingen( bv een heel bang dier,heel agressief dier, enz...) kunnen epilepsie veroorzaken.

Wanneer er echter geen duidelijke afwijkingen te vinden zijn en er is sprake van een kortdurende, tijdelijke ontregeling van de hersencellen, spreken we over primaire epilepsie. 

 

Primaire epilepsie komt regelmatig voor bij honden. Zelden bij honden jonger dan acht maanden. De ziekte openbaart zich meestal tussen het eerste en het derde levensjaar.

Wanneer het bij oudere dieren voorkomt kan er gedacht worden aan hersenbloedingen of gezwellen.

Aanvallen van epilepsie gebeuren meestal wanneer het dier in rust is, dus vaak s'nachts.  

Symptomen

 Genoegzaam bekend zijn de gevallen waarbij de hond omvalt, hevige spierkrampen krijgt, schuimbekt en urine of ontlasting laat lopen.

Er zijn echter ook minder agressieve vormen van epilepsie.

Behandeling

In de agressieve gevallen is het heel belangrijk onmiddellijk een dierenarts te raadplegenIn minder agressieve gevallen zoals bv slaapstoornissen,overmatige bewegingen tijdens de slaap, is de frequentie heel belangrijk.

Een algemene regel:

Als je hond niet vaker dan een keer om de zes weken een toeval heeft, en deze aanvallen NIET agressief van aard zijn, dan is behandeling niet nodig. Bij aanvallen die kort achter elkaar gebeuren, die langer dan 5 tot 10 minuten duren, die agressief zijn, dan MOET je DRINGEND je dierenarts te raadplegen.

Het is bewezen dat deze aanvallen ernstige hersenbeschadigingen kunnen veroorzaken met de nodige gevolgen voor onze beste vriend. 

 

Gezien de meeste aanvallen s'nachts gebeuren zijn wij er ons niet van bewust dat onze hond een aanval heeft gehad. Het is daarom heel belangrijk dat wij een verandering in het gedrag van onze hond absoluut niet onderschatten.

 

Zoals reeds in onze andere artikels werd gesteld, beter éénmaal teveel als éénmaal te weinig onze dierenarts raadplegen.

 

Het is niet omdat onze vriend epilepsie heeft dat zijn dagen geteld zijn.

Integendeel, hij kan heel oud worden. Het is een aandoening waar zowel hond als baas kunnen mee leven. Als baas dien je je enkel aan te passen aan de situatie en dit alleen om gevaarlijke situaties te vermijden.(zie hieronder)

Er is ook geen enkele reden om je hond het spelen te beletten, oefeningen te doen met hem, enz....... Niettegenstaande zijn epilepsie kan je vriend een heel normaal leven leiden.

 

Wat te doen bij een aanval van epilepsie ?

Uiteraard zal je dierenarts medikatie voorschrijven ten einde de ziekte onder kontrole te kunnen houden.

Wanneer je merkt dat je hond een aanval heeft, zorg er dan voor dat hij:

-Trek NOOIT  de tong uit zijn mond.

-In een rustige omgeving is, fel licht en harde geluiden dienen absoluut vermeden te worden.

-Draag er zorg voor dat er geen meubels, lampen of zaken die kunnen omvallen in de buurt van de hond zijn. Hij zou er zich kunnen aan kwetsen.

-Sluit deuren en ramen. 

-Verwijder andere huisdieren. Het is mogelijk dat deze zich agressief gaan gedragen ten opzichte van de hond die een aanval heeft.

-Zorg ervoor dat je STEEDS medikatie bij de hand hebt.

-Wanneer je hond een aanval heeft en je dient er dringend mee naar de dierenarts te gaan, vervoer hem dan, voor zijn en uw veiligheid, in een doos of in een box.   

 

OPGELET 

Primaire epilepsie is een aangeboren en bijna zeker een erfelijk gebrek. Het is daarom NIET aan te raden om te fokken met dieren die er aan lijden !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

  

10:53 Gepost in Général

De commentaren zijn gesloten.