10-01-08

Koude opstoot

sneeuwlandschap
In tegenstelling tot een zonneslag, bestaat eveneens een opstoot ten gevolge van de koude bij uw metgezel.
Het gebeurt dat uw metgezel te lang aan de kou wordt blootgesteld en er niet tegen beschermd is.

De weerstand tegen de lage temperaturen hangt met name van het ras af waartoe uw hond behoort

Inderdaad rassen afkomstig uit het hoge Noorden of die in bergstreken leven zoals de Siberische Husky, de Malamute uit Alaska zijn beter tegen de koude bestand daar zij over een dikke vacht en ondervacht beschikken.

Daartegenover hebben bijvoorbeeld Chihuahuas en Yorkshires een veel minder dikke vacht en zijn dan ook, eveneens het gevolg van hun grootte, meer gevoelig aan koude. De leeftijd speelt uiteraard ook een grote rol. Zo kan men opmerken dat oudere en jonge honden minder bestand zijn tegen de koude.

Symptomen

Uw metgezel beeft over het hele lichaam, hij heeft absoluut geen reacties en hij is heel verdwaasd. Hij beweegt niet meer en zijn huid is heel bleek en gevoelig wanneer je deze aanraakt. Er is een reëel gevaar dat je hond in de coma geraakt.

Remedie

Wanneer je dit vaststelt moet er onmiddellijk gereageerd worden. Geef je hond een bad waar het water een temperatuur heeft van 40°. Let er heel goed op dat je het hoofd van je hond boven water houdt. Je hond kan, ingevolge deze koudeopstoot, geen reacties meer hebben en kan dus ook verdrinken. Masseer vervolgens de huid en de spieren en spreek je hond aan. Door zijn aandacht te trekken geraakt hij terug volledig bij zijn positieven. VRAAG DRINGEND JE DIERENARTS TER PLAATSE !!!!!!!!

Kloven

Dieren die steeds buiten leven en niet zijn beschut tegen de koude, lopen het gevaar aan de oren, de poten en de staart, kloven te krijgen. Dit kan heel pijnlijk zijn. Ongelukkig genoeg is het niet mogelijk om dit tijdig op te merken. Het is wanneer onze hond begint te manken dat wij, bij nadere controle, opmerken dat hij kloven heeft. Het is in dit geval aangeraden om onmiddellijk je dierenarts te raadplegen.

Wat te doen wanneer je, bij winterse toestanden, met je hond gaat wandelen.  

Wanneer het heeft gesneeuwd en je gaat met je hond buiten gebeurt het dikwijls dat de sneeuw samenklit tussen de haren aan de onderzijde van de poten en tussen de tenen.

Daarom is het aan te raden om deze haren te knippen en regelmatig een controle te doen van zijn poten wanneer je buiten bent. Vooraleer terug in de woning te gaan is het aan te raden de poten van je hond te reinigen door middel van een zachte doek, zeker en vast de tenen niet vergeten zodat het zout volledig wordt verwijderd. 

Tot binnenkort..... 

11:41 Gepost in Général

De commentaren zijn gesloten.