24-04-08

Botkanker......................

Botkanker................

Een verschrikkelijke ziekte daar deze niet te genezen is.

Wanneer je vaststelt dat je dier een zwelling vertoont, kan enkel een röntgenfoto en een bot-biopt uitsluitsel brengen.Aan de hand van deze twee onderzoeken kan men duidelijk bepalen welk soort van bottumor het betreft. Wanneer een bottumor vastgesteld wordt, is dit zeer slecht nieuws. Een bot-biopt is echter een heel complexe ingreep. In het algemeen geeft een röntgenfoto een tamelijk grote zekerheid. In het geval een bottumor wordt vastgesteld, wordt een röntgenfoto van de borstkas genomen ten einde na te gaan of er al dan niet uitzaaiingen zijn.

Verdere behandeling moet, uiteraard, worden gedaan in overleg met je dierenarts. De grootte van de tumor, de uitzaaiingen, de leeftijd van de hond, al deze faktoren gaan bepalen op welke manier wij de levensduur van onze hond kunnen verlengen.................

Er zijn verschillende mogelijkheden tot behandeling:

-Amputatie van de poot.

-Chemotherapie

-Gebruik van ontstekingsremmers- pijnstillers

-Homeopathie.................

Verder een klein woordje over de verschillenden soorten van botkanker.

1.OSTEOSARCOOM

Is de meest voorkomende bottumor bij de hond. Komt voornamelijk voor bij grote en zeer grote honden. Deze vorm komt voor omstreeks het tweede en het zevende levensjaar.

De tumor situeert zich in één van de botten van de voor- of achterpoten. Meestal zijn de gewrichten zelf niet aangetast. Er worden vaak uitzaaiingen gevonden in de borstholte. De gemiddelde levensduur bij een osteosarcoom zonder een behandeling is vier maanden, met een behandeling is dit tien maanden.

2.FIBROSARCOOM

Is een tumor die ervoor zorgt dat een gedeelte van het bot oplost.De tumor kan uitzaaiingen hebben naar de longen, andere botten, het hart. Deze soort tumor komt bij alle rassen voor. Zoals bij een osteosarcoom is chirurgie, gecombineerd met chemotherapie mogelijk.

3.CHONDROSARCOOM

Na Osteosarcoom de meest voorkomende vorm van bottumor bij de hond. De gemiddelde leeftijd is acht jaar. Meestal situeert dit soort tumor zich op de platte beenderen, zoals schouder, ribben. Op een röntgenfoto is er moeilijk een onderscheid te maken tussen de twee soorten tumors. De behandeling blijft steeds dezelfde. De levensverwachting is dezelfde als deze bij een Osteosarcoom.

4.SYNOVIAALCEL SARCOOM

Deze is heel zeldzaam. De zwelling situeert zich rond de grotere gewrichten. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de tumor en de behandeling ervan, is de levensverwachting vier maanden tot twee jaar.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Onze Zarine had, wat haar betreft, een Osteosarcoom. Met homeopathie hebben wij het geluk gehad om haar toch nog + - 9 maanden onder ons te hebben. Wij wensen iedereen, die ons in die moeilijke tijden hebben bijgestaan, te bedanken voor hun steun en goede raad. 

Babette, Jean en al onze Zoïs. 

  

11:41 Gepost in Général

De commentaren zijn gesloten.